Importanța jucăriilor educative în dezvoltarea copiilor

Joaca este importantă! O știu și copiii, care se bucură de ea încă din primele luni de viață și o știu și adulții, pentru că au fost și ei cândva, la rândul lor, bucuroși să o desfășoare în diverse locuri, singuri, cu frații sau cu prietenii. Dincolo de frumusețea și de inocența ei, joaca mai oferă și alte avantaje. Printre ele se numără învățarea. Utilizând joaca în scop educativ, specialiștii au observat de-a lungul timpului că noțiunile sunt asimilate mai ușor și că se fixează pentru o perioadă mai lungă de timp în creier.

Așadar, jucăriile educative sunt o alternativă excelentă în desfășurarea procesului de învățare, încă din primele luni de viață ale bebelușului, atunci când acesta trebuie să deprindă abilitățile motrice de bază. Cu puțin ajutor, micuțul care de abia învață să-și folosească mâinile, picioarele, simțurile va descoperi lumea atât de nouă și de surprinzătoare. În această etapă, părinții pot opta pentru jucării educative din lemn. Acestea sunt confecționate cu grijă și atenție, tratate cu vopsele speciale, non-toxice, din materiale prietenoase cu mediul și cu pielea fină și sensibilă a copiilor. Culorile vii, formele diverse și texturile interesante îi vor ajuta pe bebeluși să învețe prin joacă, să se coordoneze, să observe, să se concentreze și să-și exerseze memoria vizuală.

Prea multe puzzle-uri sau cuburi? Niciodată!

Profesorii din învățământul preșcolar utilizează frecvent la clasă jucăriile educative pentru a-i ajuta pe copii să se familiarizeze cu noțiuni de bază, precum culorile, formele, cifrele, fructele, legumele, zilele săptămânii, anotimpurile. Preferate în multe cazuri la clasă sunt renumitele jucării Montessori, tocmai datorită faptului că ele, prin modul în care au fost create, îi apropie cu ușurință pe copii de noțiunile elementare. Și acasă este recomandat acest tip de jucării educative, fie pentru continuarea învățării de la clasă, fie pentru asimilarea de noi concepte.

Tot până la vârsta de 6 ani, mai sunt indicate puzzle-urile și blocurile de construcție. Un puzzle educativ din lemn oferă avantaje pe care orice părinte ar trebui să le ia în considerare: pe lângă faptul că exersează atenția distributivă și concentrată sau că dezvoltă inteligența, acesta îi ajută pe copii să se acomodeze cu rezolvarea problemelor pe cont propriu, prin căutarea și analizarea diverselor soluții și moduri ca acestea să fie puse în practică. Cu un cadou de acest tip nimeni nu va da niciodată greș! Chiar dacă părinții se mai plâng uneori că micuții lor au prea multe puzzle-uri sau cuburi, copiii vor fi întotdeauna foarte încântați de aceste jocuri atât de relaxante și de distractive, pentru că nu se plictisesc de ele. Puzzle-urile nu se vor rezolva niciodată de la sine, chiar și după ce au fost completate de mai multe ori, iar în privința cuburilor este clar: întotdeauna vor exista arhitecturi noi de încercat și construcții inedite care se vor înălțate spre soare.

Magia de a-i aduce pe copii împreună

Pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, jucăriile educative sunt magice: aduc copiii împreună, învățându-i să-i accepte pe cei de lângă ei. Atunci când se așază la o masă în jurul unui joc de societate, atât copiii mici, cât și cei de vârstă școlară  își așteaptă rândul, exersându-și în acest mod răbdarea, își manifestă bucuria câștigului, dar și dezamăgirea unui eventual eșec, iar înțelegerea și acceptarea emoțiilor constituie piatra de temelie în inteligența emoțională.

Specialiștii în educație confirmă că unele dintre cele mai bune jucării sunt acelea care implică simțurile, stârnesc imaginația și îi încurajează pe copii să interacționeze unii cu ceilalți. De aceea este important ca ele să fie atent alese, pentru ca beneficiile asupra micuților să apară încă din primele zile și să se manifeste pentru toată viața, pentru că, așa cum se știe, cunoștințele dobândite în copilărie sunt păstrate și accesate pe termen lung.