Te-ai gândit vreodată la jucăriile la care aveai tu acces când erai copil și la diferența dintre ele și cele cu care se joacă astăzi copilul tău? În perioada comunistă, noțiunea de jucării educative nu exista în România. Deși era firesc ca lucrurile să evolueze și din acest punct de vedere, discrepanța rămâne uriașă. Există mai multe motive care ar putea justifica lipsa accesului la jucării educative pentru cei care și-au trăit copilăria în perioada comunistă. Atunci, oamenii se confruntau cu lipsuri din toate punctele de vedere, iar pentru părinții neinformați jucăriile educative nu erau o prioritate.

Jucăriile din comunism – periculoase pentru copii

Puținele jucării la care aveau acces copiii din perioada comunismului erau periculoase pentru sănătatea acestora. Astăzi, există standarde de siguranță, pe care producătorii de jucării sunt obligați să le respecte. În plus, părinții au acces la informații și se asigură că le pun copiilor la dispoziție doar jucării sigure.

Vopseaua pe bază de plumb, unghiurile tăioase, piesele mici care puteau fi înghițite, lipsa indicațiilor cu privire la vârsta pentru care este recomandată jucăria – toate acestea erau caracteristici ale jucăriilor din comunism, însă astăzi siguranța copiilor este pusă pe primul loc. Bineînțeles, există excepții, însă cel mai important este că părinții au de unde să aleagă cele mai bune variante pentru copii.

Conceptul de educație prin joacă nu exista în comunism

La baza jucăriilor educative stau acum principii educaționale gândite de către specialiști, precum metoda Montessori. Deși Maria Montessori a început să formeze educatori și să scrie cărți încă din anul 1909, metodele sale au fost interzise în țările comuniste, având în vedere că scopul lor era formarea unei gândiri libere. Așadar, copiii din România comunistă nu au avut nicio șansă din acest punct de vedere. Jucăriile educative sunt foarte căutate astăzi de părinții care au înțeles importanța acestora în dezvoltarea armonioasă a copilului. În comunism, educația era privită extrem de strict și nicidecum asociată cu joaca.

De exemplu, dacă astăzi copiii au la dispoziție jucării educative prin care pot învăța matematica într-un mod relaxat și distractiv, în comunism singurul obiect care semăna cu o jucărie și putea fi folosit în același mod era banala numărătoare. Seturile complexe de astăzi nu se pot compara cu o numărătoare, din niciun punct de vedere.

În zilele noastre, copiii au acces la jucării Montessori care îi învață într-un mod plăcut cele mai simple lucruri, precum citirea ceasului și principiile după care funcționează un calendar. În comunism, dar și în primii ani de după, cei mai norocoși copii învățau să citească ora utilizând ceasuri improvizate din carton.

Alege jucării educative și utile pentru copilul tău

Din fericire, vremurile în care copiii nu aveau acces la jucării educative și sigure pentru a fi utilizate au trecut. Însă, părinții nu trebuie să pice în capcana consumerismului, ghidați de lipsurile din copilărie. Este important să alegi informat jucării pentru copilul tău și să nu faci excese. În caz contrar, micuții nu vor învăța să aprecieze ceea ce au.

La Bobomarket îți punem la dispoziție o gamă variată de jucării educative pentru copii de toate vârstele. Alege-le pe cele potrivite și bucură-te de beneficiile pe care le vei observa în dezvoltarea micuțului tău!